Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
14.8 C
Chalcis

Το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας ξαναζωντανεύει

Στον πολιτισμικό χάρτη της Ελλάδας μπαίνει ο Δήμος Ερέτριας μετά τη συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο και το Σωματείο «Διάζωμα». Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «Γνωριμία με τα άγνωστα θέατρα της Ελλάδας» ανοίγουμε αυλαία στο Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας για να το κάνουμε γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ανεβαίνει το έργο «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου. Φυσικά, με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας, κατ’ εξαίρεση για τη συγκεκριμένη παράσταση.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη, έρχεται στο Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Γνωριμία με Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας» του Εθνικού Θεάτρου.

ο Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιεί το καλοκαίρι 2024 το πρόγραμμα «Γνωριμία με Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας». Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, η καινοτόμος αυτή δράση ανάδειξης των σωζόμενων αρχαίων θεάτρων της Ελλάδας περιλαμβάνει περιοδεία της παράστασης “Πλούτος” του Αριστοφάνη σε μετάφραση Δημοσθένη Παπαμάρκου και σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη, με έναν θίασο σημαντικών καλλιτεχνών της νέας γενιάς του ελληνικού θεάτρου.

Για τον Πλούτο

Ο γέρος Χρεμύλος πηγαίνει στο μαντείο των Δελφών για να ρωτήσει τον Απόλλωνα, αν πρέπει να αναθρέψει τον γιο του διδάσκοντάς του την αξία της αδικίας, που θα εξασφαλίσει τη μελλοντική του ευμάρεια. Ο Θεός δεν απαντά ευθέως, αλλά τον παροτρύνει να ακολουθήσει τον πρώτο άνθρωπο που θα αντικρίσει βγαίνοντας από το μαντείο. Ο Χρεμύλος ακολουθεί τη συμβουλή του Απόλλωνα και παίρνει στο κατόπι έναν γέρο τυφλό άνδρα. Με τη βοήθεια του δούλου του Καρίωνα, ανακαλύπτει πως ακολουθούσε τον Πλούτο. Το σχέδιο του Χρεμύλου είναι να θεραπεύσει την τυφλότητα του Πλούτου με τη βοήθεια του Ασκληπιού, ώστε εκείνος να μοιράσει δίκαια τα δώρα του στους ενάρετους πολίτες. Η Πενία (Φτώχεια), που διαφέντευε την πόλη έως τώρα, προσπαθεί να τους σταματήσει, θυμίζοντας στον Χρεμύλο -αλλά και στο κοινό- την ανάγκη και την αξία του μετρημένου βίου. Σ’ αυτόν τον αγώνα λόγου, όμως, η Πενία θα χάσει κατά κράτος.

Ο Ασκληπιός κάνει το θαύμα του και ο Πλούτος ανακτά την όρασή του και μαζί τη σοφία του. Στο σπίτι του Χρεμύλου γίνεται το αδιαχώρητο από τις επισκέψεις που δέχεται ο Πλούτος. Η νέα κατάσταση δεν άλλαξε μόνο τις κοινωνικές ισορροπίες αλλά έφερε αναστάτωση και στον Όλυμπο. Ο Ερμής, ο αγγελιαφόρος των θεών, έχει μείνει άνεργος και ζητάει βοήθεια από τον Πλούτο, ενώ ο Ιερέας στον ναό του Δία λιμοκτονεί, γιατί οι Αθηναίοι έχουν σταματήσει τις θυσίες. Τελικά, πρυτανεύει η σύνεση και ο Πλούτος, συνοδεία του Χορού, οδηγείται στο παλιό του σπίτι, στο πίσω μέρος του ναού της Αθηνάς στον Παρθενώνα, όπου φυλάσσονταν τα χρήματα του Δημοσίου.

Με τον Πλούτο (338 π.Χ.), την τελευταία απ’ τις σωζόμενες κωμωδίες του Αριστοφάνη, αφήνουμε πίσω μας τη δομή και τα μοτίβα της Παλαιάς Κωμωδίας και περνάμε στη Νέα Κωμωδία. Ο Αριστοφάνης στον Πλούτο αφαιρεί τα χορικά, την παράβαση και το κεντρί του περιπαικτικού αστεϊσμού από τον στίχο του, για να στρέψει το ενδιαφέρον του στα προβλήματα του καθημερινού βίου.

TOP5 Εβδομάδας

Παράκαμψη Χαλκίδας: Καθυστερήσεις και εκκρεμότητες πάνε πίσω το έργο

Στην Ολομέλεια της Βουλής τέθηκε το σημαντικό έργο της...

Στα Νέα Στύρα το επίκεντρο του σεισμού

Σεισμός έγινε αισθητός το πρωί της Δευτέρας στην Εύβοια. Συγκεκριμένα...

Μακρυκάπα: Αίσιο τέλος για τον 70 ηλικιωμένο

Η αγωνιώδης αναζήτηση για τον 70χρονο γιατρό από τη...

Η Αρτάκη έσπασε το σερί ισοπαλιών – Νίκη στο Λουτράκι

Μετά από τρεις συνεχόμενες ισοπαλίες, η Αρτάκη κατάφερε στο...

Μεγάλη Τουριστική Επένδυση στο Χερόμυλο

«Η Εύβοια διαθέτει περιορισμένες επιλογές υψηλής ποιότητας καταλυμάτων και...

Σχετικά άρθρα

Επόμενο άρθρο
spot_img