Κατά το καλοκαίρι του 2024, στο πλαίσιο του έργου «Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων ευρύτερης περιοχής Ιστιαίας, Β’ φάση» στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, εντοπίστηκαν θεμέλια τοιχίων που σχημάτιζαν αψίδα σε κάτοψη εντός του οικισμού των Ωρεών, κοντά στο Κάστρο.
Η ανασκαφή αποκάλυψε τμήμα Πρωτοβυζαντινής Βασιλικής, με δάπεδο στρωμένο από πλίνθους και τοίχους φτιαγμένους από αδρούς και ημίεργους λίθους, κεραμίδια και πηλό, καλυμμένους εξωτερικά με λεπτό επίχρισμα. Στα σημεία όπου ξεκινά το τόξο της αψίδας υπάρχουν δύο μεγάλοι πεσσοί με αναβαθμούς στις εσωτερικές πλευρές τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο σιδερένιοι σταυροί και μια χάλκινη στεφάνη πολυκάνδηλου που ανακαλύφθηκαν στην επίχωση.
Η Βασιλική χρονολογείται στον 6ο αιώνα, όταν η επισκοπή Ωρεού υπαγόταν στη μητρόπολη Κορίνθου μαζί με άλλες επισκοπές της Εύβοιας. Το εύρημα αυτό εμπλουτίζει σημαντικά τις γνώσεις μας για την περιοχή τον 5ο και 6ο αιώνα, καθώς μέχρι τώρα είχαν βρεθεί μόνο λίγα εκκλησιαστικά γλυπτά, κάποια από τα οποία έχουν ενσωματωθεί σε νεώτερες εκκλησίες.
Η Βασιλική φαίνεται να είναι «εγγεγραμμένη» σε παλαιότερο εκτεταμένο δημόσιο κτήριο, πιθανόν μια προγενέστερη βασιλική. Περαιτέρω ανασκαφές θα χρειαστούν για να αποσαφηνιστεί η σχέση της με το ευρύτερο κτήριο και τον περιβάλλοντα χώρο.